Zhrnutie 4. ligy C12 za sezónu 2019/2020

          Dlho som sa zamýšľal, ako sa postavím k tomuto zhrnutiu. Z akej strany to vezmem, čo rozoberiem, budem kritický alebo optimistický ? Predsa len, niečo takéto píšem prvý raz. Je to iné ako komentár k zápasu. Zápas prebehol, výsledok je konečný. Stačí to opísať, okoreniť o nejakú zaujímavosť, postreh či osobný zámer. Celkovo to však ostane v hladine objektívnej. Tu by som mal byť objektívny avšak musím pridať aj dačo svoje. Veď to je účelom zhodnotenia a zhrnutia výkonu. Keďže mám rád matematiku a čísla poďme sa najskôr pozrieť z tejto strany.

          Ak si zadefinujeme, že presvedčivou výhrou nazveme výsledok aspoň 5 a pol bodu, takých sme uhrali 3 kusy. Všetky tieto presvedčivé výsledky boli proti posledným trom v tabuľke. To by sa patrilo. Bolo to teda očakávané, všetko v poriadku. Definujme tesnou výhrou výsledky 4 a pol až 5 bodov. Takéto sme uhrali s šiestym v poradí t.j. Liptovský hrádok A. Výborné družstvo plné vyslúžilých hráčov, ktorí sa nedajú zadarmo a preto takýto výsledok poteší aj keď by mohol dopadnúť lepšie. Ďalšie z tesných výsledkov boli proti družstvám, ktoré boli v hornej časti tabuľky t.j. pozície 1, 3 a 4. Tu sa ponúka otázka, sú to stále tesné výhry ? Veď sú proti lídrom tabuľky. Dokonca výhra proti víťazovi. Asi to celé závisí od uhla pohľadu. Remízu asi nanovo definovať nemá zmysel ale možno by som jej dal prívlastok – pochybenie. Nehovorím to aby som znel povýšene a myslel si, že naše družstvo je dokonalé a malo len vyhrávať. Nehovorím to ani v zlom. Len si človek tak uvedomuje, že naša zostava bola veľmi nabitá a mohla vyhrať akýkoľvek zápas. Preto 3 remízy sú veľkým pochybením z našej strany. Ale čo už, chlieb lacnejší nebude. Keď sa tak nad tým zamyslím, možno bude aj drahší. Kauzalita to asi nebude ale nejaká malá korelácia by sa možno našla. Posledným výsledkom nám teda ostáva, len prehra. Tú sme mali našťastie len jednu. Dosť vysokú s oponentom v strede tabuľky. Zlyhala organizácia alebo hráči ? Netrúfam si tvrdiť ani jedno. Asi to mohlo byť jedno s druhým. Ale vždy sa po vojne nájde dvojica bratov generálov čínskeho pôvodu menom Moh Lo Sa a Ke By Sa. Určite škoda ale nebudeme plakať nad rozliatym mliekom. Podtrhnuté, sčítané – 24 bodov, 51 skóre, výhry 7, remízy 3, prehra 1. Na prvý Ružomberok strata 3 body a 8 skóre. To je jeden, ako sa povie, kanár. Ale nie je ho kde zahrať. Tímy hrajú naplno a nikto za tento rok v tejto súťaži kanára nedostal. Niekde to uchádza. Tá jedna prehra alebo 2 remízy? Kto vie. Konečný verdikt – s priestorom na zlepšenie druhé miesto je výborné umiestnenie a nemám moc viac čo vytknúť z tohto pohľadu.

          Prejdime teda na tú nepríjemnejšiu časť a to je výkony hráčov. Ale ani tu si neodpustím vypichnúť pár čísel. Cenu za najlepšiu účasť dostáva Ďuri Baričák. Nevynechal jediný zápas. Touto cestou mu chcem poďakovať. Na druhej delenej pozícii sme až traja a to Ja, Ďuri Pecho a Vladko Salva s 10 odohratými zápasmi. Tretiu pozíciu nám zabral Peťo Haluška s 9 zápasmi. Samozrejme tým nechcem povedať, že ostatný si zaslúžia pokarhanie. Len som týmto chcel vyzdvihnúť fakt, že si mnohý hráči nájdu čas či je zima a či mráz. Určite by si našli aj ostatný, ale niekedy to prosto nejde alebo ani nedostanú možnosť, lebo sa nezmestia do súpisky. Teda verdikt – všetci odohrali koľko mohli ale predsa len, tento malý bonusový bodík pre tých, ktorý chodili veľa nech sa dialo čo sa dialo.

           Nepríjemnejšia časť je to ale len preto, že si nedovolím, nikoho otvorene kritizovať. Ani nechcem. Keďže neplánujem z klubu odísť a nepotebujem byť zlynčovaný budúcu sezónu či na schôdzy. Ale dosť srandy poďme od zhora nadol.

Tóno Šingliar – DOKTOR

          1. Anton Šingliar 5/7. Doktor je výborný hráč. Patrí medzi našu hráčsku elitu a podáva konzistentné výkony. Neprehral ani jeden zápas a skončil s bilanciou 3/4/0. Nedovolím si mu herne vytknúť nič. Jediná dlhodobo sa objavujúca vec je možno fakt, že by sa mohol častejšie ísť poradiť keď premýšľa nad ponukou remízy, či už svojou alebo súperovou. Mohlo by sa tak predísť istým nedorozumeniam. Inak nemám viac čo povedať.

         

Ľubo Molnár

2. Ľuboš Molnár 4,5/5. Aj keď len na 5 zápasov, Ľubo je výborný hráč s dobrou prípravou, vždy pripravený podať 120% výkon a poskytnúť taký výsledok, aký každý organizačný pracovník chce na konci zápasu vidieť v zápise o stretnutí. Tu je asi jasné, že mu nemám čo vytknúť. Bilancia 4/1/0.

Peťo Haluška – haluštička

          3. Peter Haluška 5,5/9. Nadpolovičný bodový zisk, len jedna prehra. Bilancia 3/5/1. Výkon v rámci Peťovej šachovej hry. Určite by zvládol aj viac ale mám osobne pocit, že má rád príslovie, lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Čo opäť nepíšem v zlom. Keď nemusí neriskuje a hľadá cestu ako aspoň udržať partiu na nejakom bodov zisku. Chodil sa pýtať na remízy takže opäť ďalší bonusový bodík pre Peťa.

Ďuro Pecho

          4. Juraj Pecho 8,5/10. Ako sa na Ďuriho patrí, excelentný výkon, bilancia 8/1/1, sen každého organizačného pracovníka. Sem tam hodí prípravu, hrá agresívne šachy, vždy ide súperovi po krku a pri náznaku menšieho zaváhania súpera cíti krv na kilometre ako žralok, a už sa nepustí. Podobne ako Ľubovi aj Ďurimu patrí veľká vďaka a prianie podobného šachového elánu aj do budúcich sezón.

  

Pali Knaperek

        5. Pavol Knaperek 2,5/4. Pali bol ťažná sila, keď bol ťažší zápas a preto celkovo až toľko neodohral. Keď prišiel, až na tú jednu nešťastnú prehru, podal solídne výkony a určite sme nemohli ľutovať, keď som ho zavolal, aby si prišiel zahrať. Bilancia 2/1/1. Všetko v poriadku.

Jakub Homolka – KUBO, kapitán a vedúci mužstva. Autor týchto riadkov

          6. Jakub Homolka 3,5/10. Bilancia 2/3/5. Neviem osobne čo sa tento rok stalo. Asi som len nehral šach, ale niečo iné. Určite nie šach. Samozrejme z chýb sa človek učí a pokúsim sa takýmto sezónam jednoznačne vyhnúť. Moja malá výhovorka by bola asi len, že som toho mal dosť v škole a nie úplne som to zvládal, čo sa dosť podpísalo na mojom podvedomí. Preto nebudem ani na iných moc drsný lebo v živote sa nám dejú rôzne veci a nevidíme si navzájom do hláv. Každý zahral ako mohol a nie vždy to vyšlo.

Ďuri Baričák

          7. Juraj Baričák 5,5/11. Ďuri mal zo začiatku podobnú bilanciu ako ja. Dal sa nakoniec dokopy trošku lepšie ako ja a dohral to na 50% úspešnosti. Bilancia 4/3/4 tomu nasvedčuje. Ďuri sa príde spýtať na remízu, keď vyhrá tak mu nie je čo vytknúť a keď prehrá tak.. nooo väčšinou je to nejaká parádna krávovina ale to sa stávalo aj mne takže to nemyslím v zlom, skôr naopak. My čo Ďuriho poznáme vieme, že vie zahrať dobré šachy a súpera mentálne deštruovať horizontálne, vertikálne aj diagonálne ako by povedal Laco Borbély a primárna výhra je jeho. Mal som to podobne, ako Ďuri, že sme sa vlastne mnohokrát, porazili sami nejakou nepresnosťou či hrubou chybou. Nevadí. Určite si obaja vstúpime do svedomia, však Ďuri ?

Vlado Salva

          8. Vladimír Salva 6,5/10. Vladko hral výbornú sezónu. Bilancia 4/5/1 tomu nasvedčuje. Jediná škoda bola, že všetky výhry zašprintoval v prvých 4 zápasoch a potom nejako stratil dych. Musíš popracovať na dýchaní lebo šach nie je šprint ale skorej maratón. ? Aj tak nemôžem povedať, že by nepodal výborný výkon. Ako oficiálne ôsmy nasadený, podával výsledky konzistentné a určite neškodil výslednému skóre jednotlivých zápasov. Taktiež sa chodil pýtať na remízy. Opakujem to tu len preto aby to niektorým ešte trošku došlo, že kapitán tam nie je pre srandu. A ja vás nechcem komandovať, len trošku usmerniť k správnemu výsledku, vyhovujúcemu pre družstvo. Takže Vladko, super, len na tom dýchaní popracuj. ?

  

Palo Hrnčiarik

  9. Pavol Hrnčiarik  1/3. Doma zvaný aj Mr. Polbod, pán Hrnčiarik je stálicou kubínsko/bzinského šachu. Aj vo svojom úctyhodnom veku (83 rokov) stále vie prísť a s úsmevom na tvári presvedčiť súpera, že to na tej šachovnici asi bude remíza. S bilaciou 0/2/1 nám určite neuškodil, ba naopak prišiel, keď sme to najviac potrebovali a doplnil našu zostavu svojím pozitívnym prístupom.

 10. Erik Vrbinčík 2/2. Škoda, že len s dvoma odohratými zápasmi nám Erik poskytol 2 výherné výsledky. Oba tieto zápasy, v ktorých nastúpil, boli výhrami. Nemám moc čo povedať, keďže sa moc neohrial a nemohol toľko odohrať ale určite budem rád, ak budúce roky bude mať čas, príde, a vyhrá nám pár partií v dôležitých zápasoch.

Stano Lacko

          11. Stanislav Lacko 2,5/5. Stano odohral menej ako som očakával ale bolo to v rámci informačného šumu, ktorý vznikol a tak som ho na pár zápasov vôbec nevolal, lebo nemal byť dostupný aj keď nakoniec vysvitlo, že bol. Nevadí. S bilanciou 2/1/2 sa nedá nič pokaziť. Stano si vždy rád príde zahrať keď môže a s pozitívnym prístupom je radosť ho mať v zostave. Každá pochvala v analýze ho poteší a každá výčitka nakopne k lepším výkonom. Len tak ďalej. Oh a aby som nezabudol. Pýta sa na remízy. ?

          12. Miroslav Revaj 2,5/7. Miro je tímový hráč a nadšenec. Ak môže, rád príde, zahrá, niečo sa naučí, podrží tím ak má možnosť. Entuziazmus mu určite nechýba. Bilancia 1/3/3 je podobná ako moja, len s menej odohratými partiami. Asi tiež nemal tento raz najlepšiu sezónu. Ale nevadí. Dúfam, že to o rok bude lepšie. Na remízy sa pýta, iba raz sa nespýtal a to nás vtedy navštívil jeden z vyššie spomínaných generálov Moh Lo Sa. Moh Lo Sa vyhrať, keby neprijal remízu a hral, lebo jeho pozícia bola prudko vyhratá. Ale nevadí. Neťahajme do toho týchto cudzincov. Odvtedy sa poctivo chodí pýtať.

          13. Vladimír Huba 1,5/4. Vlado odohral len 4 zápasy a zo začiatku sa mu moc nedarilo. Konečná bilancia 1/1/2 vyzerala, že bude bez tej jednej výhry. No nakoniec sa v jeho poslednom zápase naklonili misky váh a pripísal si bod. Myslím si, že do budúcich rokov je nádejným objavom, ktorý by to mohol dotiahnuť aj do stáleho miesta v zostave, niekde na ôsmej doske. A na takú motiváciu mu môžem povedať, že môj prvý rok v ligovej súťaži som odohral tiež 1,5 boda ale z 11 zápasov. Obdobne som vyhral posledný zápas. A potom, už to bolo len lepšie. Teda až na tento rok…

 

Braňo Petrovič

          14. Branislav Petrovič 0/1. Braňo bol jediný z domácich Bzincov, ktorý sa odhodlal k nám pridať a skúsiť prísť zahrať aspoň jeden ligový zápas. Nedopadlo to najlepšie, však aj písať ťahy sme ho zabudli naučiť. Ale nevadí. Začiatky sú ťažké. Netreba sa však nechať odradiť a skúšať to ďalej.

          Tak som sa dostal k záveru. Dúfam, že aspoň niekto si to prečíta a zhodnotí sám, ako sme si vlastne počínali. Rád si prečítam názory v komentároch. Za mňa už len dodám, že to bol môj prvý organizačný počin v rámci klubu a hneď druhé miesto je výborný výsledok. Výborný výsledok, ktorý by sa nezrodil bez výkonu každého hráča a preto im chcem ešte raz touto cestou všetkým poďakovať, že ma nenechali v štichu a prišli stráviť rôzne nedele zavretý v miestnosti s bandou podivínov ?, ktorí si ako svoju aktivitu vybrali túto kráľovskú hru. Myslím si, že mnohí to máme ako relax pri každodennom živote, ktorý je uponáhľaný a hlučný. Tu si sadnete a v úplnom tichu a kľude, môžete pomaličky na šachovnici ukázať, čo vo vás je.

Kubo Homolka

 

Komentáre

Comments 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *