Letná Univerziáda 2020

Dňa 6.10. sa v rámci Letnej Univerziády 2020 na Žilinskej Univerzite v Žiline konal aj turnaj v šachu. Pôvodne mal byť 5 dňový s tempom akým hráme ligové súťaže, no s prihliadnutím na nové opatrenia proti korone sa turnaj zmenil na jednodňový rapid. Miro Revaj mi ešte niekedy v júli poslal link a povedal som si, že ako študent v Žiline by bola škoda tam neísť, keď to máme hneď ako sa povie rovno doma. Deň pred turnajom sa však všetci študenti museli odsťahovať z internátov a ísť do domácej karantény. Z toho dôvodu sa Miro nakoniec nemohol zúčastniť. Ja, keďže nebývam na internátoch som si povedal, že si pôjdem zahrať. Keďže GDPR platilo už po registrácii vedel som len mená a iniciálu priezviska každého prihláseného takže bolo ťažké odhadnúť silu hráčov, ktorý sa zúčastnia. Z pôvodných 15 hráčov, čo ma osobne mrzí, že nebol väčší záujem, prišlo 12 v pomere 10:2, muži:ženy. Ženy si tak obe odniesli medailu rozhodovalo sa len, ktorá sa ako umiestni. U mužov to bolo trošku pestrejšie. Elom sme boli na škále od 2223 do 1354. Konečnú výslednú listinu pripojím v linku na konci aby ste sa mohli pozrieť ako dopadli jednotlivé kolá. Pripojím taktiež link na online šachovnice keby niekoho zaujala niektorá partia. Zhrniem teda len celkový priebeh a možno moje osobné pocity.

Turnaj bol organizovaný  Ing. Jozefom Lakatošom a Mgr. Karolom Pekárom takže všetko bolo podľa pravidiel a s vysokou mierou odbornosti zo strany vedenia turnaja. Osobne ma neprestane udivovať ako Karol Pekár dokáže presne a jasne, keď sa niekto obráti s otázkou na pravidlá, citovať z nich s presným odsekom, v ktorom sa nachádza odpoveď na daný problém. Takto nám objasnil napr. nemožné ťahy a pridávanie 2 minút. Ironicky to bolo po mojom prvom previnení, keď som sa v koncovke rozhodol odkryť si kráľa ťahom pešiaka a sám si dať šach súperovou vežou. Samozrejme som si to všimol aj sám hneď ako som potiahol. Neskôr sa v inej partii pokúsil Mário Garban reklamovať remízu a tak sa spýtal rozhodcov, keďže sme boli online, koľko ťahov bolo od posledného ťahu pešiakom či brania. Na to mu samozrejme Karol odpovedal, že to je jediná vec, ktorú mu nemôže povedať. Takže nebola ani núdza o malé vtipné momenty. Ja osobne som prehral aj čo som nemusel, ale celkovo som bol hlavne rád, že som si mohol zahrať ako sa vraví offline turnaj a sedieť za šachovnicou. Nasadený som bol 8. a skončil som 8. Zlatá stredná cesta. V kategórii muži zvíťazil Dmitry Nestorenko vďaka pomocnému hodnoteniu. S rovnakým bodovým ziskom ako prvý (6b) ale trošku horším pomocným skončil Mário Garban a so ziskom 4,5b skončil treti Michal Podjavorinský. Ku podivu však Michal bol celkovo až štvrtý. Tretia totiž skončila Anastasiya Shcherbatsevich taktiež so 4,5 bodmi. Mladá Bieloruska študuje na UNIZE a s elom „len“ 1494F potrápila aj hráčov na popredných priečkach. Druhá v kategórii žien skončila Sofia Nadzamova.

Ako som už vyššie spomenul, trošku ma mrzelo, že sa nehlásilo viacej hráčov. Ale na druhú stranu som bol veľmi rád, že som si mohol po dlhom čase zahrať v kolektíve nových ľudí a oprášiť mozgové závity.

Kubo Homolka

http://chess-results.com/tnr537063.aspx?lan=4

https://www.chess.sk/index.php?str=online&detail=1471

 

 

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *