Záverečné stretnutie v IV.lige nám nevyšlo, dráma to však bola veľká!

Náš dvorný komentátor Miro Revaj

Nedeľa sa v našom šachovom klube niesla hlavne v znamení druhej ligy, kde nás čakalo stretnutie o záchranu. Článok z toho zápasu vám sprostredkuje Jakub Homolka, ja sa zameriam na výjazd do Liskovej. Aj v tejto súťaži sme mali stále o čo hrať, v priamom súboji sme si to s domácim tímom rozdali o tretie miesto. Kedže zápas druhej ligy s týmto kolidoval a prioritou bola samozrejme záchrana v druhej lige, cestovali sme do Liskovej značne oslabený, ale v optimistickej nálade. V štvrtoligovej zostave chýbali Anton Šingliar, Juraj Pecho a Jakub Homolka. Prví dvaja bojovali v druhej lige a úspešne, Jakub sa tam ujal úlohy hlavného rozhodcu. Povedali sme si, že si ideme zahrať a zabojovať o tú tretiu priečku. Podobné ambície mal aj domáci celok, ktorý naopak nasadil to najlepšie čo mohol. Aj keď to bol súboj na ostrie noža, celé sa to nieslo v priateľskej atmosfére, predsa len sa už dlhšie všetci poznáme. Ešte pred samotným stretnutím nám hlavný rozhodca Ladislav Demko pogratuloval k včerajšiemu úspechu v druhej lige a naďiaľku poprial to najlepšie aj v nedeľnajšom zápase. Poďme si však už teda rozobrať toto stretnutie.

Verný čitateľ nášho webu Juraj Kučera.

Veľmi rýchlo prehral už po pár ťahoch zastupujúci kapitán Peťo Haluška. Zrejme prehliadol taktiku Jura Kučeru, ktorý skúsil zaujímavý variant a po zisku figúru sa Peťo radšej vzdal. Náš jediný Juraj v tomto zápase dal potom za remízu na tretej šachovnici s Andrejom Mikušiakom. Na piatej doske nestačil Jožo Karcol na Bohuslava Muríňa, ktorý mal fantastickú bilanciu v tejto súťaži. Kedže hral Jožo vedľa mňa, tak som si všímal aj jeho pariu a zdalo sa mi, že jeho súper to prekombinoval a náš hráč mal o figúru naviac. Potom som to však až tak dôsledne nepozeral, až keď Jožo partiu musel vzdať. Na skončenie ďalších partií sme si však museli počkať veľmi dlho, každý z nás mal ambíciu vydať zo seba maximum a zabojovať o taký konečný výsledok, ktorý by nám zaručil tretie miesto v tabuľke. O náš prvý celý bod sa potom postaral na siedmej šachovnici Jakub Grznár. Určite milo prekvapil, keď sa po veľmi dlhej dobe dostal do zostavy a ukázal, že ak mu to situácia dovolí, mohol by v ďalšej sezóne odohrať aj viacej partií. Ako však sám povedal, nerozohral to najlepšie a jeho súper Ladislav Demko to proste celé pokašlal, Kubo získal celú figúru, potom postupune aj dvoch pešiakov a koncovka už bola malina. Mne dnes partia nevyšla tak ako som chcel. Musím povedať, že som chcel veľmi vyhrať, ako ukázala aj analýza, nemal som to také zlé, ale stačili dva nepresné ťahy, kde sa dôležité figúry paralizovali a strata pešiakov potom začala narastať a neostalo mi nič iné, ako Kikovi Demkovi podať ruku. Lisková už pomaly začala oslavovať víťazstvo, ale napokon z toho bola poriadna dráma až do druhej hodiny poobede. Jozef Mrva, ktorý bol dnes súperom Vlada Salvu ukázal, že v koncovke stačí jeden nepresný ťah a celé sa to razom pos…pokašle. Najprv ponúkol domáci hráč nášmu remízu, potom zase Vlado jemu, až kým hráč Liskovej nespravil hrubú chybu a Vlado to v pohodičke dotiahol do víťazného konca, čím nám dal ešte nádej v tomto zápase bodovať. Po dlhšej dobe dnes za naše farby nastúpil aj Pali Knaperek, ktorý s prehľadom porazil Jána Tkáčika a razom bol stav 3,5:3,5. O konečnom treťom umiestnení tak rozhodovala ôsma šachovnica a súboj Ondreja Kučku a Erika Vrbinčíka. Erik stál o niečo horšie, ale bojoval veľmi statočne a chcel aspoň remizovať (takýto výsledok by nán na tretie miesto napokon postačil). Bola to však poriadne zložitá pozícia, domáci hráč využil svojich lepších možností a vybojoval pre Liskovú víťazstvo.

Jakub Grznár dnes milo prekvapil

Nevadí, bojovali sme statočne a štvrtú ligu sme napokon ukončili na štvrtom mieste, čo je určite veľmi solídne. Pri troške šťastia to mohlo byť aj vyššie, ale myslím si, že môžme byť určite spokojní. Hodnotiaci článok chystá organizačný pracovník Ďuri Pecho a tak verím, že si ho čoskoro budeme môcť prečítať. Z tohto miesta však chcem poďakovať svojim spoluhráčom za peknú sezónu. Nedeľa sa napokon predsa len niesla v oslavnom duchu, pretože druhú ligu sme zachránili, ale o to viac v článku od Jakuba. 

Miroslav Revaj

Komentáre

Comments 4

  • No tazko povedat, ako by to dopadlo, keby super hral v plnej sile (kedze T. Singliar a P. Haluska, resp. Pecho maju urcite svoju kvalitu). Myslim si, ze Bziny maju v plnej sile trosku vacsiu kvalitu ako Liskova. Mne tuto sezonu sach moc nesiel – vysledky hovoria za vsetko. Aj ked herne to nebolo zle, ale konecny vysledok je slabucky.Hlavne mrzia totalne vyhrate partie, kt. som nezvladol(hlavne s Palenikom, kedy sa uz super mohol vzdat, a ja som mu naoplatku musel po nepochopitelnych chybach v koncovke, kt. by vyhral aj hrac 1300 elo podat ruku :))). O partiach s Mocarym a Lubosom Molnarom, s ktorym som dokonca po obrovskej chybe mohol prehrat ani nehovorim. Sach na tejto urovni je hlavne nespravit hrubu chybu a ja som sa v tomto rocniku tomu nevyvaroval :). Ale bez treningu(kedze odohram 6 partii za sezonu a ani na nete nehram vobec sach), asi nemozem ocakavat viac. Na zaver chcem povedat to, ze sa mi velmi paci ako Bzinsky sachisti “zeru “sach a ziju pre tenko pekny sport.

  • Pozdravujem všetkých šachistov. Najskôr chcem zablahoželať hráčom 2. ligy, že dokázali v záverečných zápasoch zabojovať a udržať sa aj v nasledujúcej sezóne v 2. lige. Čo sa týka 4. ligy, aj tu sa patrí zablahoželať súperovi, že dokázali uhrať prijateľný výsledok. Nie je však pravda tvrdenie, ktoré uvádza autor príspevku, že “Podobné ambície mal aj domáci celok, ktorý naopak nasadil to najlepšie čo mohol”. Domácim chýbal k najsilnejšej zostave hráč na 2. šachovnici Vít Kučera. Keby boli domáci nastúpili v plnej zostave, výsledok by určite nebol býval taký, že sme sa do konca zápasu museli obávať o 3. miesto v súťaži. Je pravda, že ani súper neprišiel v najsilnejšom zložení, ale či aj v takejto zostave by boli zvíťazili, to sa nedá jednoznačne tvrdiť. Skôr si myslím, že výsledok stretnutia by bol 4:4. Ono vlastne o nič také dôležité ani nešlo. Prišli sme si zahrať a to sa podarilo. Čo sa týka prehry Peťa Halušku, podobné sa stáva aj oveľa silnejším hráčom na svetovej úrovni. Dokonca majsterka sveta v šachu Hou Yifan vzdala svojmu indickému súperovi partiu už v piatom ťahu. Peťo je podľa mňa silný šachista, ale je predovšetkým fér. Iní by sa v podobnej situácii zachovali asi tak, že by beznádejný boj viedli ďalej. Ale Peťo nie, a to si uňho predovšetkým cením. Zhodnotil situáciu triezvo, nehral sa blicák, ani rapid, ale klasický šach a určite neočakával, žeby som sa na oplátku aj ja zmýlil, a preto sa zachoval tak, ako sa zachoval – férovo. Prajem všetkým šachistom, aby našli za šachovnicou, ale aj v svojom osobnom živote, len tie najsprávnejšie ťahy, ale hlavne to, aby sme sa ešte mohli všetci dlho a dlho v zdraví stretávať. Šachu zdar!

  • Ďakujeme pán Kučera. Aj keď to, že ste vy zvládli zápas v 4.lige nás moc neteší ?, ale samozrejme k pódiovému umiestneniu gratulujeme….:).

  • Gratulujem k udrzaniu sa v 2 lige. A samozrejme ma tesi, ze moji spoluhraci z Liskovej zvladli posledny zapas 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *