Posledne dvojkolo 3. ligy v sezóne 2018/2019.

Na posledne dvojkolo v 3. lige sme nastúpili v najsilnejšom  zložení, hoc sme už boli zachránený. Toto dvojkolo sme chceli vyhrať aj  s ohľadom na nelichotivú situáciu nášho družstva v 2. lige a kvalitnou hrou a dobrým výsledkom sa  pozitívne motivovať na rozhodujúce boje o záchranu v 2. lige.

V sobotu sme hostili vo veľkej sale kultúrneho domu v Bzinách nevyspitatelné družstvo z Rajeckých Teplíc. Toto družstvo má jednu z  najkvalitnejších súpisiek v 3. lige, ale podla mňa má  aj dosť často veľký problém s dochádzkou, čo bolo jedným z dôvodov toho že vlani vypadli z 2. ligy. Preto ma prekvapilo, ze prišli  do Bzín s celkom silnou zostavou. Na 1. šachovnici nastúpil FM Petr Buchníček. Kedže tohto súpera som v tejto sezone porazil v 2. lige tak trochu som očakával, že si hráč jeho kalibru nenechá ujsť možnosť na revanš. A ja som bol zase zvedavý čo si pripravil  na 1. f4. V 2. lige hral 1. .. e5 – fromov gambit, teraz sa rozhodol pre klasického birda s 1.  d5. Na 2. šachovnici nastúpil za hostí Martin Lednicky, čo bolo pre mňa asi najväčším prekvapením.  Zvyšní hráči súpera už nemali tú silu, ale svoju kvalitu jednoznačne majú čo sa prejavilo aj na výsledku zápasu.  Ale pekne po poriadku:

Zápas sa začal o 9. hodine a po pár minútach zazvonil mobil. Zdalo sa mi, že sa to týka 3. šachovnice, kde hrali dôchodcovia Ján Bakalár a Anton Šingliar,  tak som to nejako moc riešiť nechcel, keď tu pozriem na 2.druhú šachovnicu a tam súperi v tichosti podpisujú partiár. Martin Lednický si uznal chybu a Palo Murín po 6. ťahoch konečne túto sezónu vyhráva svoju prvú partiu. Táto výhra nieje moc šachová, ale pravidlá sú pravidlá a Paľo tú výhru už potreboval a verím, že zvonček z Leďovho mobilu ho nakopne do zostávajúcich partií sezóny. Nasledovali dve klasické remízy u Jána Petra a Peťa Halušku. Na 5. šachovnici hral Peter Ambrozi, ktorý sa zúčastnil veľkého turnaja v Prahe, ktorý mu vôbec nevyšiel a od vtedy sa akosi herne trápi. Peťo dosiahol dobru, možno až lepšiu pozíciu, ktorá sa prehrať nemala, ale stalo sa. Nasledovala prehra na 7. šachovnici, kde talentovaná Dominika Tomčíková obrala o kvalitu Jura Pecha, ktorý sa ešte pokúšal využiť toho, že superkin kráľ ostal v strede šachovnice. Pozornou hrou postupne Dominika pretavila materiálnu prevahu k bodu. Na 2. šachovnici pravdepodobne v časovej tiesni si Tono Šingliar nevšimol výherný ťah a partia skončila remízou. Skóre v tomto čase bolo 3,5 : 2,5 pre súperov, ale na ostatných partiách sme mali lepšie pozície – lepšie povedané vyhraté pozície. Na 8.šachovnici si Ľuboš Molnár myslel, že už má hocijako vyhratú pešiakovú koncovku, keď tu zrazu mu súper predviedol pešiakový prielom a Ľubo sa musel vzdať. Následne som výhrou na 1.šachovnici zmiernil našu prehru na konečných 3,5 : 4,5.  Čo sa týka tej mojej partie ako som už písal hral sa klasicky bird. Súper zahral v 9. ťahu trochu prekvapivé b5 načo som sa rozhodol pre prechodnú obeť pešiaka c4. Po mojej nepresnosti v 14. ťahu sa z prechodnej obete pešiaka stala trvalá strata pešiaka. Ale zato sa mi otvoril stred pola  co som využil na postup  pešiakov e, f až na 5. radu. Nasledoval postup g pešiaka so snahou otvoriť pešiakový kryt súperovho kráľa. Po sérii nepresných ťahov z oboch strán sa to podarilo a  po otvorení g stĺpca som mohol hoc bez dvoch pešiakov prikročiť k matovaniu súperovho kráľa, čo sa v podstate aj podarilo a súper sa musel vzdať.

V nedeľu do Bzin prišlo zachraňujúce sa družstvo z Višňového. Súperi prišli oslabení o nepríjemného Peta Adamka a Tomaša Sventeka. Výsledok 7 : 1 v náš prospech vyzerá jednoznačne, ale priebeh partii až taky jednoznačný nebol. Prvý dohral na 6. šachovnici Peter Haluška. Peknou kombináciou získal dvoch pešiakov a silný útok načo sa súper okamžite vzdal. Na 1.šachovnici podnikol môj súper tzv. Útok z Vrútok. Najprv obetoval pešiaka, potom figúru a následne po výmene dám sa po pár ťahoch vzdal. Na 5. šachovnici Peťo Ambrozi dosiahol akúsi zavretú pozíciu v ktorej stál asi trošku lepšie. Peťo nenašiel odvahu otvoriť pozíciu a radšej súhlasil s remízou. Na 2. šachovnici prehral Palo Murín skúseného Vlada Kollara. Paľo nejako zahnal súperovu dámu na a8 následne získal priestorovú prevahu, ktorú pretavil do bodu. Vo zvyšných zápasoch kládli súperi oveľa tuhší odpor a v niektorých partiách stáli dokonca lepšie. Na 4. šachovnici , kde hral  Ján Péter sa hrala zvláštna partia, veď v  40 ťahu mali na šachovnici takmer plný počet figúr a pešiakov. Partia po časovke a pár ťahoch skončila remízou. Na 8. šachovnici sa Ľubovi Molnárovi po nevydarenej sobote podarilo vyhrať. Najdramatickejšie boli posledné dve partie. Na 3.šachovnici Tóno Šingliar pokazil otvorenie a dostal sa do horšej pozície. Po nepresnostiach súpera Tono získal dvoch pešiakov a následne sa rozhodol prejsť do koncovky s opačnými strelcami. Tono veril, že súper bude mať problém zastaviť dvoch voľných  pešiakov a nepomôže mu pritom ani opačný strelec. Nakoniec Tono ukážkovo vyhral, ale v analýze u Novinára to nebolo až také presvedčivé a super pri presnej hre mal možnosť remizovať. No a nakoniec 7. šachovnica. Juro Pecho to sam zhodnotil, že hral zle. Úvod zlý, stredná hra ešte horšia, ale bič plieska až na konci. Po nepresnostiach súpera Juro otočil v koncovke priebeh partie a  a nakoniec tiež ukážkovo vyhral.

Táto vysoká výhra nás nakoniec vyniesla v konečnej tabuľke 3. ligy na slušné 7. miesto.

Roman Hrnčiar

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *