Posledné dvojkolo 2 ligy C sezóny 2021/2022

          Tento víkend sa konalo posledné dvojkolo 2 ligy tejto sezóny. Naším cieľom bolo zachrániť sa a preto sme nastúpili vo veľmi slušnej zostave a šli si jednoznačne po víťazstvo. Sobotňajší zápas Ondrášovou sme zvládli vyhrať v pomere 6:2. Už sme tak nejak dúfali, že to bude stačiť. Týmto výsledkom sme preskočili Medeu Martin o skóre a boli pred Rajeckými ako aj Banskou Bystricou. Posledné dve spomínané družstvá však svoje zápasy taktiež vyhrali. Tým sme sa dostali do pozície, že ak sa chceme zachrániť, nedeľu budeme musieť vyhrať. Čo čert nechcel, zápas v nedeľu skončil remízou 4:4. Boli tam šance kde sme mohli zvíťaziť, no prehliadli sme pár dôležitých ťahov a tak sme sa museli uspokojiť s remízou. Tak sme čakali na výsledky ostatných zápasov. Všetky tri družstvá, ktoré boli v tabuľke za nami, svoje zápasy vyhrali a tak sme sa ocitli na poslednom mieste. Víkend teda nebol úspešný ako by niektorí chceli ale, ako sa vraví, chleba lacnejší nebude. Tak si poďme rozložiť oba dni postupne ako prebiehali.

          Sobotu sme nastúpili na predných doskách posilnený o našich legionárov z Poľska, menovite Mareka Pniaczeka a Huberta Meersa. Za nimi ďalej nastúpili Roman Hrnčiar, Anton šingliar, Ján Péter, Ľuboš Molnár, Peter Ambrózi a Pavol Knaperek. Celkovo podľa mňa jedna z najsilnejších zostáv tejto sezóny. Tak si to rozoberme podľa poradia ako chlapi končili.

          Prvý skončil Ambo na sedmičke kde asi po hodine a pol presvedčivo porazil Jozefa Hemalu. Ambo hral veľmi solídne a súper po sérii slabších ťahov odovzdal celú figúru a vežu. S takou výhodou, to je už radosť hrať a súper sám uznal, že by to už zbytočne ťahal a vzdal.

          Druhý skončil na 4 doske Tóno remízou s Lacom Bartekom. Laco mal do tohto zápasu bilanciu 8/9 bodov! Tóno potom po zápase taktiež vravel, že ešte do asi 13-14 ťahu hrali ťahy, ktoré sú v teórii a teda ním vybraný variant Laco veľmi dobre poznal. Z tohto hladiska teda túto remízu beriem veľmi pozitívne.

          Tretí v poradí skončil Jano na piatej doske. Jeho súperom bol Michal Repček a partia vyzerala vcelku vyrovnane. Jano sa však chopil iniciatívy a po výmene figúr a vyvinutí tlaku na súperovho kráľa súperovi neostalo nič iné ako sa vzdať.

          Ani nie 10 minút po Janovi skončil Pali na ôsmej doske. Pali opäť jeho typickým šachom “udusil” súpera. Sledovať jeho partie je vždy radosť, ako postupne súperovi dochádzajú možné ťahy až sa dostane do pozície kde dostane buď mat alebo sa rovno vzdá.

          O ďalších 10 minút pridal bod na našu stranu Marek na prvej doskej a tým nás dostal cez hranicu 4 bodov a už sme vedeli, že nemôžeme prehrať. Marek vo veľmi peknej partii porazil Ladislava Sarkozyho. Myslím si, že to bol veľmi solídny výkon z Marekovej strany a cenný bod pre sobotňajšiu výhru.

          Ďalší v poradí skončil Hubert na druhej doske remízou s Petrom Buchníčkom. Možno mal v istom momente Hubert aj šancu vyhrať, čo si však nedovolím na 100% povedať, avšak remíza bola nanajvýš upokojujúcim výsledkom.

          Predposledný končil Roman, ktorý si vybral slabší deň a v momente kde sa lámal chleba a mohol súpera doraziť vidlou, odovzdal vežu. Nuž aj také dni sú a na konečnom výsledku to nič nezmenilo, no Romana táto partia bude ešte nejakú chvíľu zrejme mátať.

          Posledný končil Ľubo na šiestej doske kde veľmi pekne tlačil súpera. Myslím si, že už posledným výkrikom súpera bola hrozba na Ľubovho kráľa, čím by však Ľubo získal vežu zo šachom a hrozby následne vykryl.          

          Tak sme uzavreli prvý deň a dúfali v podobný výsledok aj nedeľu.

 

          V nedeľu prišli mladí hráči a hráčky z Liptovskej šachovej školy a to je nočná mora pre každého z nás. Teoretické znalosti a húževnatosť sa im nemôže uprieť a preto žiadny zápas s nimi netreba podceniť. Naša zostava sa od soboty kúsok zmenila a to tak, že nenastúpil Marek Pniaczek a Pali Knaperek. Miesto nich nás prišli posilniť na posledný zápas Pali Murín a Ďuri Pecho. Celkovo to bolo vyrovnané na väčšine dosiek a tak sa začal posledný súboj tejto sezóny.         

          Prvý skončil Roman na druhej doske remízou. Pozícia bola uzavretá nebolo moc čo namietať a chcel si opraviť chuť z dňa predtým, takže nebolo čo namietať. Roman si ešte skorej myslel, že by súper ponuku mohol odmietnuť a skúsiť hrať na nejakú obeť, ale nestalo sa tak.

          Druhý skončil Jano na piatej doske. Hral ťažkú partiu so Simonou Koreňovou. Tá hrala veľmi aktívne a šla jasne za výhrou, nakoľko odmietla aj ponuku remízy. Nakoniec sa dostala pár ťahov pred mat kde Jano musel kapitulovať.

          Tretí v poradí skončil Hubert na jednotke. Mladý Tomáš Brnušák, ktorého si ešte spred pár rokov pamätám ako hral za nás v Kubíne ako cca 1800vka, teraz nastúpil ako 2200 na prvej doske. Hurberta ani trochu nešetril a s prehľadom ako sa povie ho prevalcoval.

          Štvrtý skončil Tóno remízou na tretej doske. Jeho súperka mu po partii ukázala, že mohol pohroziť matom, čím by mu musela nechať materiálnu výhodu. Tóno sa len chytal za hlavu ale tak aj majster tesár sa občas utne a mohlo sa niečo také stať každému z nás.

          Pri pohľade na skóre 1:3 už som nemal pocit, že to dopadne dobre, no chlapi ešte prekvapili.

          Piaty v poradí skončil Ďuri na osmičke kde s prehľadom porazil druhého z bratov Brnušákovcov. Nemyslím si, že mu bolo pri partii čo vytknúť a osobne som bol veľmi rád, že si Ďuri prišiel po dlhom čase zahrať.

          Šiesta partia bolo Ambove zavŕšenie sezóny v druhej lige opäť peknou výhrou, ktorú mu ale mladý súper nedal len tak ľahko. Od súperovho otca som sa dozvedel, že už spolu hrali a aj vtedy Ambo využil výhody pešiaka navyše a bolo tomu tak aj teraz. Ambo tak zakončil túto sezónu bilanciou 8/11 pri plnej účasti na každom kole. Veľmi solídny výkon túto sezónu s jednou prehrou v prvom kole, ktorá Amba nedemotivovala, ba asi naopak nakopla k výborným výkonom.

          Tu sme sa dostali do stavu 3:3 a napätie bolo cítiť vo vzduchu. Siedma skončila partia Paliho Murína, ktorý hral veľmi ostrú partiu a vyzeralo to na remízu no nakoniec prehliadol jeden lepší ťah a tak sa jeho súper dostal do pozície, kde musel ukázať či vie dať mat jazdcom a strelcom. Po cca 30 ťahoch sa tak poradilo a tak sme už len dúfali, že Ľubovi sa podarí aspoň stiahnuť výsledok na 4:4.

          Ten bojoval do poslednej chvíle, v časovke odmietol súperkinu ponuku na remízu, nakoľko v tom čase bolo 1:3 a chcel zabojovať o pozitívny výsledok. Jeden z mála poctivých hráčov, ktorí hrajú na výhru aj keby mali nakoniec prehrať aby zabojovali pre družstvo. Patrí mu za to jednoznačne vďaka, keďže je bod nám spečatil konečnú remízu. Nakoniec sa mu tak aj podarilo a v 67. ťahu súperka musela konštatovať, že už je to prehraté.

          Tak sa dobojoval nedeľňajší výsledok 4:4. Vtedy sme ešte dúfali, že to bude stačiť. No okolo šiestej hodiny už boli všetky výsledky nahodené a tak sme sa ocitli na poslednom dvanástom mieste. Nevadí. Aj také roky sú. Asi nám to bolo súdené. Uvidíme ako sa nám bude dariť budúcu sezónu a môžeme sa pokúsiť zabojovať o postup z tretej ligy naspäť do druhej. Je to len a len v našich rukách.

Kubo Homolka

Komentáre

Comments 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *